Tilbake til alle arrangementer

Den skjønne litteraturen og økokrisen - dystopier og utopier

Den viktigste skjønnlitteraturen ligger alltid foran virkeligheten, sies det. Nå florerer økodystopiene, mens økoutopiene er langt færre.

Samtidig tenderer litteraturkritikken «å vektlegge estetiske aspekter og den litterære tradisjonen», skrev Espen Stueland forleden, som del av et «åndelig klima hvor nettopp litteraturkritikkens neglisjering av økokritiske tema i litteraturen er den rådende normen». Hvordan behandler samtidslitteraturen klimatrusselen, naturtap og det biologiske mangfoldet?

Vi har invitert et knippe av våre beste nordiske forfattere til å snakke om skjønnlitteraturens vei på toppen av økokrisen, med blikk for dystopiene og utopiene. Bjørn Vatne lar sin hovedperson i den dystopiske framtidsromanen «Nullingen av Paul Abel» utbasunere følgende: «Menneskehetens totale utslettelse er en god unnskyldning for å innsette et diktatur. Man kan liksom ikke stille spørsmål ved den». Dette etter at det økologiske ekstremistpartiet Pan-etisk forbund har tatt makten i Norge ved statskupp.

Theis Ørntofts «Solar» handler om den unge økodikteren Theis, som begir seg ut på vandring oppover Jyllandskysten, hvor han gjør opp status over en verden av velferdsvesen, pakket inn i privelegier og trygghet, hvor ingen egentlig ønsker å endre noe, ingen går amok; «Så lader Theis sig falde - ned gennem systemerne, kulturen og sindet». «Solar» er en dystopisk generasjonsroman, en hallusinerende roadtrip og en romreise inn i krypdyrhjernen.

Cathrine Knudsens siste bok er "Kjærlighetsfragmentet", som utspiller seg en gang i nær framtid, i en verden hvor man blir tildelt sin alder etter omfattende helsesjekker. For mange er livet sentrert rundt å holde alderen sin nede, gjennom trening, kosthold og en livsførsel som gagner samfunnet. Så godt som all aktivitet har blitt institusjonalisert, livet slik vi kjenner det har nesten helt opphørt. Kjærlighetsfragmentet handler dypest sett om kjærlighet, omsorg og kjærlighetens kår i et fullstendig gjennomsiktig samfunn. Og om dyrene som har begynt å oppføre seg annerledes.

Velkommen til et litterært møte med sci-fi som politisk tendenslitteratur og som åndelig oppvåkning og livsfølelse midt i naturen.

Vi innleder med opplesing av Øyvind Rimbereid, en av landets mest meritterte forfattere og lyrikere, fra Stavanger, som leser fra «Jimmen», et lyrisk-historisk tilbakeblikk på 1970-tallet i Stavanger.

Paneldeltagere -

- Bjørn Vatne, norsk forfatter som har utgitt bl.a. «Nullingen av Paul Abel» om et fremtidig statskupp i Norge av Pan-etisk forbund, som han ble tildelt Stig Sæterbakkens minnepris for

- Theis Ørntoft, dansk lyriker og forfatter, siste roman er «Solar», nominert til Politikens Litteraturpris, Montanas Litteraturpris og Læsernes Bogpris

- Cathrine Knudsen, forfatter, hennes siste bok er "Kjærlighetsfragmentet", hun mottok Stig Sæterbakkens minnepris i 2017

Ordstyrer er Brita Strand Rangnes, førstelektor i engelskspråklig kultur og litteratur

Forrige
Forrige
3. juni

Wonderful kortfilm

Neste
Neste
3. juni

Konsert: NAALJOS LJOM – folkemusikk møter elektronisk dansemusikk