Tilbake til alle arrangementer

Forskningsformidlingens problem – hvordan spre viten?

Forskningsfronten i vitenskapen er som regel teknisk og innhyllet i vanskelig terminologi. Men har ikke folk flest et behov og en rett til å få disse resultatene presentert i et format og et språk som tillater forståelse?

Tidligere denne dagen holdt Andreas Wahl et foredrag om erfaringene med vitenskapsformidling gjennom tv-programmet «Folkeopplysningen». I fjor høst skrev et knippe renommerte naturforskere om formidlingen som flaskehals for vitenskapens samfunnsnytte. Det er for langt mellom den viktigste vitenskapen og den allmenne kunnskapen eller den politiske forståelsen av vitenskapelige funn og filosofiens visdom. Vi spør: Har Norge for få incentiver til forskningsformidling og formidlingsplattformer?

Forskningsformidling er basert på at vitenskapere presenterer sine funn på enkel og forståelig måte. Noen ganger kan halvdårlige analogier ta plassen til de virkelige funnene i vitenskapen. Dette kan føre til offentlig skepsis og til slutt avvisning av vitenskap og etablerte fakta, når formidlingen ikke står i stil med vitenskapen den formidler. Som igjen kan utnyttes av interessegrupper, økonomiske aktører og politiske ideologier, foruten skape generell følelse av usikkerhet og fake news. Hvordan skal vi løse dette problemet? Hvordan sikrer vi best mulig informerte demokratiske prosesser i en enormt kompleks verden? Disse spørsmålene er grunnleggende for Wonderful World: Å finne gode og interaktive måter å spre kunnskap og visdom på.

Innledning til debatt ved Andreas Wahl, fysiker, vitenskapsformidler og programleder. Han har risikert livet for vitenskapen i «Med livet som innsats» (NRK), forsøkt å opplyse folket gjennom Folkeopplysningen (NRK), samt skrevet fire populærvitenskapelige bøker samt to læreverk i naturfag.

Paneldeltagere -

- Knut Olav Åmås, direktør Fritt ord, forfatter, filosof og tidligere kultur-, debatt- og forskningsredaktør i aviser og tidsskift (intervju mars 2023 i Khrono om ståa i den akademiske norske offentligheten; https://khrono.no/amas-frykter-for-en-tapt-generasjon-akademikere/763736)

- Are Raklev, professor i kvantemekanikk, medlem dScience Council, leder GAMBIT, ofte i Abels tårn

- Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi, forfatter av populærvitenskapelige bøker

Ordstyrer: Tora Aasland, sosiolog og politiker, tidligere statsråd Kunnskapsdept

Forrige
Forrige
1. juni

Husk du skal dø

Neste
Neste
1. juni

Om "Ekko", algoritmene og det mimetiske begjæret – et foredrag ved Lena Lindgren