Tilbake til alle arrangementer

Håpets filosofi

Det fins dem som mener at vår tid er preget av håpløshet, at vi lever i en verden hvor håp for framtida er vanskelig å finne. De store krisene står i kø, vi vet alt uten å kunne gjøre noe med det.

Dette er ikke minst de unge generasjonene sitt mulige problem. Men hva er egentlig håp? Hva gjør vi egentlig når vi håper på noe? Den internasjonalt anerkjente filosofen Lars Fr. H. Svendsen vender denne gangen blikket mot håpet – og det er altså ikke helt uten grunn. Vi trenger det kanskje mer enn noensinne.

Den ukrainske befolkningens reaksjon på russernes invasjon i februar 2022 vekket til live en gammel idé hos Lars Fr. H. Svendsen om å skrive en håpets filosofi. I mangfoldet av følelser i den ukrainske befolkningen, som raseri, fortvilelse og sorg, var det håpet som sto fremst – håpet om at de ville kunne stå imot angrepet fra den russiske overmakten og bevare friheten. I «Håpets filosofi» tar Svendsen oss med på en reise i filosofihistorien og viser hva de mest sentrale tenkerne har skrevet om håp. Som alltid med skarpe analyser, innsikt og snert fra en av våre beste formidlere av filosofi.

Håp er et fenomen som gjennomsyrer menneskelivet, men som vi sjelden tenker grundig over. Nettopp fordi håp er så grunnleggende, og inngår i nesten alt vi foretar oss, mister vi det lett av syne i en slags selvfølgelighet. Mennesket er etter alt å dømme det eneste dyret som håper. Det skyldes at håpet er tett sammenvevd med så mange andre egenskaper vi har grunn til å anta at bare mennesker har. Håp er vel så knyttet til fornuft som til følelser, og man kan håpe både godt og dårlig. Håp er ikke det samme som optimisme, og man kan være pessimistisk og håpefull på én og samme tid. Du skylder deg selv å håpe fordi det er en forutsetning for et liv som virkelig er verdt å leve. Livet byr oss alle på prøvelser, men håpet gir blikket et feste i noe oppnåelig, noe som overskrider den smerten du opplever her og nå. Håpet har ingen evne til på magisk vis å omforme verden i tråd med dine ønsker, men det kan bevege deg – og derfor verden – i riktig retning.

Vert og kommentator er Cathrine Knudsen.

Foredrag ved Lars Fr. H. Svendsen, doktor i filosofi og professor ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Universitet i Bergen, forfatter av en rekke bøker oversatt til 30 språk

Lars Fr. H. Svendsen har blant annet utgitt bøkene «Kjedsomhetens filosofi» (1999), «Kunst» (2000), «Ondskapens filosofi» (2001), «Hva er filosofi» (2003), «Mote» (2004), «Frykt» (2007), «Arbeidets filosofi» (2011), «Frihetens filosofi» (2013), «Ensomhetens filosofi» (2015), «Å forstå dyr» (2018), «Løgnens filosofi» (2020) og «Håpets filosofi» (2023).

Cathrine Knudsen er forfatter, hennes siste bok er "Kjærlighetsfragmentet". I 2017 mottok hun Stig Sæterbakkens minnepris.

Forrige
Forrige
3. juni

Bør vi tenke nytt om selvmord?

Neste
Neste
3. juni

Utstilling: Nina Bjørkendal: Inn i margen