Tilbake til alle arrangementer

Kjønn og nye virkelighetsbeskrivelser

I Norge og over hele verden har vi sett en stor økning i barn unge som ønsker kjønnsbekreftende behandling, spesielt jenter som oppfatter seg som gutter. Mange ser dette som et naturlig resultat av større åpenhet og at flere våger å stå fram. Andre frykter det skyldes sosial smitte og internettkulturer.

Den norske kjønnslovgivningen som ble innført i 2016 er et uttrykk for nye måter å tenke om kjønn på. Mange ser dette som en seier for toleranse og likeverd, at samfunnet endelig anerkjenner transpersoners identitet og egenopplevelse. Andre hevder at den nye kjønnsforståelsen ikke er basert på hard vitenskap, og ser på kjønn som noe biologisk og binært.

De siste årene har debatten tatt fyr, og frontene er ualminnelig harde. Hvordan skal man forholde seg til de ulike dilemmaene knyttet til endrede kjønnsforståelser? Er dagens lovverk og praksis godt nok?

Vi har invitert flere fagfolk som holder innlegg fra sitt eget ståsted. Vi presiserer at dette ikke er en debatt, men et forsøk på å belyse et komplekst tema fra ulike vinkler.

Til slutt blir det anledning til spørsmål fra salen.

Hanne Løvereide Årstad er juridisk fagdirektør og fagperson i Ukom. Hun har jobbet med Ukoms rapport Pasientsikkerhet for barn og unge med kjønnsinkongruens som ble lagt fram i mars.

Oda Davanger er stipendiat ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU og leder for kvinnenettverket i filosofi ved samme institusjon. Hun er opptatt av symbolikk og narrativer knyttet til kjønnsidentitet, selvbestemmelse og muligheter for å forhandle om egen identitet.

Anne Kalvig er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger og nestleder i Women’s Declaration International. Hun er aktiv feminist og en markant kritiker av den nye tenkningen og lovgivingen omkring kjønn.

Anki Gerhardsen er journalist, kommentator og redaktør og leder for debattarenaen Lytring. Hun var med i regjeringens ytringsfrihetskommisjon 2020-2022. Norsk journalistlag kåret henne i 2021 til "årets frilanser". Hun er opptatt av pressens rolle i dekningen av kjønnsinkongruens og transpersoner.

Ingun Wik er spesialist i sexologisk rådgivning med ti års klinisk erfaring med kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnsinkongruens. Hun er også utdannet helsesykepleier og psykoterapeut. Hun arbeider ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet, et kommunalt tilbud i Oslo som har spesialkompetanse på trans, kjønnsidentitet og seksualitet.

Programleder er Jan Zahl, journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad.

 

I forkant av innleggene vises filmen Untitled (2013) av kunstner Tove Kommedal

Forrige
Forrige
3. juni

Tove Kommedal: Untitled

Neste
Neste
3. juni

Thomas mot Thomas