Tilbake til alle arrangementer

Kreativitet i vitenskapens historie - hva kan vi lære?

Per Arne Bjørkum er professor emeritus i geologi, tidligere sjefsforsker i Equinor, og har i sitt akademiske virke lagt mye vekt på vitenskapsteori og vitenskapshistorie.

Vi har invitert ham til å holde et foredrag om hvordan noen av historiens mest kjente tenkere og forskere har jobbet for å avsløre naturens hemmeligheter. Det er en fortelling om hvordan de måtte kjempe ikke bare mot sine egne forutinntatte holdninger, men også mot det etablerte fagmiljøets foreliggende forståelse. All radikalt ny viten kan bare etableres gjennom tvil, mot og kamp med bestående kunnskapsregimer. I foredraget legger Bjørkum vekt på veien frem til ny kunnskap mer enn på det endelige resultatet, og kommer med tanker om hvordan det er å være forsker i dag. 

 

Vi inviterte publikum til å komme med sine egne forslag til program, og lovet det beste forslaget plass på festivalplakaten. Det kom inn flere forslag om å invitere Per Arne Bjørkum til å komme og snakke om «Annerledestenkerne – kreativitet i vitenskapens historie». I denne boka beskriver Bjørkum hvordan ny kunnskap om naturen ble til i samspill ikke minst med filosofer, og om hvilke kamper de ofte måtte kjempe for å få sin tenkning og forskning akseptert.

Foredrag ved Per Arne Bjørkum, vitenskapshistoriker og professor emeritus i geologi ved Universitet i Stavanger, dekan fra 2007 til 2011, underviser i vitenskapsteori og -historie ved UiS og NTNU, tidligere jobbet som forsker og sjefsforsker for leting i Statoil / Equinor, skrevet boken «Annerledestenkerne – kreativitet i vitenskapens historie»

Kommentator er Anders Tranberg, professor i teoretisk fysikk UiS

Vert: Maria Mjaaland Sele, forfatter med en doktorgrad i filosofi fra The University of Southampton

Forrige
Forrige
3. juni

Fremtidens alderdom – ny tid, nye forutsetninger?

Neste
Neste
3. juni

Bør vi tenke nytt om selvmord?