Tilbake til alle arrangementer

Naturtap og biomangfold – hva kan vi gjøre?

Klima og miljø er samtidens store bekymring. Mennesket omtales som et skadedyr, og FN-sjefen mener at vi er i ferd med å begå kollektivt selvmord. Men er det så sikkert?

Selv om det ikke er tvil om at mennesket har forårsaket miljøskader, har vi også vist en forbløffende evne til å reparere dem. Og menneskets påvirkning på naturen er ikke alltid negativ. Tvert om har gamle menneskeskapte kulturlandskap ofte et forhøyet biomangfold. Og det er mange tilfeller av vellykket vern og restaurering av natur.

I denne samtalen om naturtapet og biomangfold går vi bak avisoverskriftene, løfter blikket og reflekterer over det større bildet, for å forstå mer av det besynderlige forholdet mellom Homo sapiens og planeten vi bor på.

Samtale med innledning av Markus Lindholm.

Panel:

Markus Lindholm er biolog og forfatter med særskilt interesse for forholdet mellom kultur, filosofi og biologi. Han ga i 2012 ut den kritikerroste boka Evolusjon: Naturens kulturhistorie som han fikk Bokhandelens fagbokpris for.

Sigurd Hverven er forfatter og filosof. Han ga i 2018 ut boken Naturfilosofi, og er aktuell med boken Ville verdier: Naturfilosofi i menneskets tidsalder.

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Hun forsker, underviser og formidler rundt tema som artsmangfold, naturgoder, skog og naturkrise. Sverdrup-Thygeson har skrevet fem sakprosabøker som er oversatt til mer enn 25 språk. Hun fikk Norges forskningsråds formidlingspris i 2020.

Ordstyrer: Jonas Kittelsen, klima- og miljøverner i Extinction Rebellion og Nordisk ungdomsrepresentant for Nordisk ministerråd på naturtoppmøtet i Montreal

Forrige
Forrige
3. juni

Hva er sosialdemokratiets ideologiske styrke?

Neste
Neste
3. juni

Q&A - Kvantemekanikken – mystisk og sann!