Tilbake til alle arrangementer

🍎 Solen er et egg - filosofi og fortellerkunst for barn

Søndag er selve soldagen. «Solen er et egg» er en familieforestilling med filosofi og fortellerkunst særlig for barn mellom 5-9 år, men for så vidt for barn i alle aldre.

Barna blir tatt med på en filosofisk og eventyrlig reise på jakt etter verdens visdom. På ferden får barna høre myter og eventyr, og utforske tematikkene fra historiene gjennom filosofiske samtaler, undring, bevegelser og lek. Oppsetningen kombinerer filosofiske samtaler og muntlig fortellerkunst på en nyskapende og levende måte. Barna er aktive; de får slippe kreativiteten og fantasien løs. Tankene deres blir utfordret og stimulert på mange forskjellige vis. Tema er: Kjærlighet/følelser, Skapelse/liv, Sannhet/løgn, å tenke/å vite, forandring/forvandling. Med enkel scenografi og lyssetting skaper vi ett eller to stemningsfulle rom som innbyr til fantasi og kreativitet.

Til slutt samler vi og skriver ned visdommen barna har funnet på reisen sammen med oss. Her pleier det være masse kloke og morsomme tanker det er fint for andre også å få ta del i. Kanskje blir det en installasjon eller utstilling i neste omgang? Eksempler på utsagn fra tidligere forestillinger:

- «Solen ble laget av et lite egg, som det var lys i. Egget vokste og vokste til et stort lys.» (Mari 5 år)

- «Solen ble skapt men ikke bygget. Det er fordi det er for vanskelig (å bygge den).» (Emma 5 år) ”

- «Forskjellen mellom guder og mennesker, er at guder ikke har ører. De kan oppfylle alle ønsker.» (Lukas 5 år)

- «Trær er ikke levende, for de har ikke ansikt og bein, og kan ikke gå» (Marius 4,5 år)

«Vi kan ikke være venner med tyver, men vi kan lage kaffe til dem». (Hans 4 år)

- «Tankene er i hodet. Når vi ikke tenker er de et annet sted, for eksempel i en annen kropp, eller i magen. Når vi snakker sammen, flytter tankene seg mellom kroppene» (Sara 5 år) ”

- «Tankene er i hjernen. Noen ganger blir det et lite hull på siden av hodet. Da pipler tankene ut og da svetter vi» (Peder 5 år)


Med -

- Ingunaya Myhre Larsen er utdannet filosof og har anvendt sitt fag og sitt blikk i mangfoldige kunst og formidlingsprosjekter siden 2006. Hun har inngått i en rekke prosjekt som veileder til dypere refleksjon og dialog. Som samtaleleder er hun nærværende, analytisk og en god improvisator som lett og ledig viser veien gjennom de store eksistensielle spørsmålene. Ved siden av å være omvandrende filosof, jobber hun som universitetslektor i filosofi på Universitetet i Stavanger. Hun har over noen år som stipendiat forsket spesielt på kunstmøter med barn.

- Marianne Stenerud er muntlig fortellerkunstner på heltid, og har skapt mangfoldige forestillinger og prosjekter gjennom de siste 17 årene. Barn og unge er hennes hovedsatsing gjennom kunsten. Utgangspunktet for forestillingene er ofte eventyr og myter som hun vrir, vrenger og finner nye uttrykksmåter og veier inn i, og på denne måten gjør aktuell for samtiden. Hun står oftest alene på scenen med fortellingene sine, men hun liker godt å utforske fortellerkunsten sammen med kunstnere fra andre sjangere; slik som her, med filosof Ingunaya Myhre Larsen.

Forrige
Forrige
4. juni

Samtale om sosialdemokratiets fremtid

Neste
Neste
4. juni

Vitenskapen og den menneskelige erfaring / Science and the human experience (english event)