Tilbake til alle arrangementer

Fremtidens dyr, landbruk og mat

Jordbruket er en eksistensiell trussel for kloden, skriver George Monbiot i sin siste bok: «Regenesis. Feeding the World without devouring the Planet». Han serverer en drastisk løsning: lokale laboratorier som produserer mat. Vi spør: Hvordan må landbruket endres for å møte klimaproblemene på et fornuftig vis? Hvordan må landbruket endres for bedre dyrevelferd? Hvordan må landbruket endres for å møte fremtidens mat- og helsebehov?

Agronom og journalist i fagbladet Norsk Landbruk, Øystein Heggdal, skrev i fjor en artikkel hvor han gikk i rette med ideen om regenerativt landbruk som den store løsningen, med den talende tittelen «En metode for kålhoder?». Han mener regenerativt landbruk bare er et enkelt redskap i verktøykassa. Han avsluttet: «Det finnes ingen trylleformel eller adjektivhistorie som fritar oss for de konsekvensene som kommer av å lage mat til over åtte milliarder, stadig rikere og mer proteinhungrige, mennesker.»

Norun Haugen kom i vår med boka «Til dyrene. Sannheten om norsk dyrevelferd», som av en anmelder ble kalt en brannfakkel som ville snu Husdyr-Norge på hodet. Haugen ble i 2019 tildelt Fritt Ords honnør for sitt undercover-prosjekt i norsk kjøttindustri som ble vist i dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter». Hun har en mastergrad i dyreetikk, og arbeider fulltid med å bedre dyrevelferden for landsbruksdyrene gjennom opplysningsvirksomhet og politisk arbeid.  

Håvard Øritsland Eggestøl, er fiskehelsebiolog, seniorrådgiver bioteknologirådet og en gedigen matentusiast som har en Phd i biovitenskap ved UiB på rognkjeksens medfødte immunforsvar. Han skriver jevnlig i spalten GENialt hos Bioteknologirådet, og deltar gjerne om mat og fremtidens matproduksjon i Abels tårn og på andre formidlingsplattformer.

Hver av paneldeltagerne får 10 min innledningsvis til å si noe om fremtiden fra sitt spesifikke ståsted. Så blir det debatt og samtale.

Paneldeltagere -

- Om landbruket: Øystein Heggdal, journalist Norsk landbruk og agronom

- Om dyrene: Norun Haugen, forfatter og dyrevelferdsrådgiver

- Om maten: Håvard Øritsland Eggestøl, fiskehelsebiolog, seniorrådgiver bioteknologirådet, matentusiast

Programleder er Hannah Winter, stipendiat i anvendt etikk ved NTNU og Københavns Universitet

 

I forkant av samtalen vises film av videokunstneren Helene Espedal-Selvåg og komponisten John Derek Bishop

Forrige
Forrige
1. juni

Fremtidens skole - hva vil vi?

Neste
Neste
1. juni

Husk du skal dø