Tilbake til alle arrangementer

Q&A - Generell relativitet og interstellar vitenskap

Tyngdekraften er en av de grunnleggende kreftene i naturen, og ble gitt en kvantitativ matematisk formulering av Newton i 1687.

Den nåværende beskrivelsen av tyngdekraften i den generelle relativitetsteorien ble utviklet av Einstein i 1915, og har siden blitt bekreftet gjennom et vell astrofysiske observasjoner. Generell relativitet forutsier ukjente fenomener, som man siden har søkt etter og oppdaget: Observasjoner av svarte hull, gravitasjonsbølger og utvidelsen av universet er (så langt) tett i samsvar med spådommene til generell relativitet.

Ytterligere teoribygging som ikke er basert på observasjoner, inkluderer mer spekulative ideer som ormehull, strengteori, kvantetyngdekraft, ekstra dimensjoner og babyuniverser. Mange av disse konseptene har gått over fra vitenskap til populærvitenskap til science fiction til populærkultur, og trigger både gamle og unges fantasi.

Tid og rom, materie og sorte hull, det handler om vitenskapen om det som fins mellom stjernene. Vår egen Anders Tranberg innleder kort om Einsteins generelle relativitetsteori, før et ekspertpanel av forskere vil være tilgjengelig for å svare på spørsmål som er sendt inn på forhånd eller som kommer direkte, om generell relativitet og interstellar vitenskap. Deltagerne vil som i Abels tårn ta for seg innsendte spørsmål fra publikum.

Ordstyrer er Anders Tranberg, professor i teoretisk fysikk UiS

Paneldeltagere -

Alex B. Nielsen, førsteamanuesis fysikk UiS

Sigbjørn Hervik, professor i anvendt matematikk UiS

Ingunn K. Wehus, professor teoretisk astrofysikk UiO

 

FILM: Festivalen byr på film som oppspill til denne samtalen. Vi viser «Interstellar» av Christopher Nolan (2014) på Loftet på Tou.

Filmen vises torsdag 25. mai, det er en film som forsøker å formidle generelle relativistiske fenomener, samtidig som de integreres i en futuristisk, men ikke helt usannsynlig fortelling. Det blir forsnakk av Kristin Aalen sammen med filmskaper Arild Østin Ommundsen.

Dette arrangementet er en del av programserien WWTeam Science.

👉 Klikk her for å sende inn spørsmål til Q&A

Forrige
Forrige
1. juni

Helene Espedal-Selvåg og John Derek Bishop

Neste
Neste
1. juni

Fremtidens skole - hva vil vi?