Tilbake til alle arrangementer

Hvordan strupe folkets mening – fra haugianere til klimaaktivister

I fjorårets Bragepris-vinner «Haugianerne. Enevelde og undergrunn» skildrer Trygve Riiser Gundersen et Norge på 1700-tallet preget av dype politiske spenninger. Eneveldets viktigste middel for undertrykkelse var splittelse: Lover som forbyr kommunikasjon og organisasjon blant allmuen, kulturelle mekanismer som forsøker å frata folk selvbevissthet, myndighet og handlekraft. Hva i dette politiske bildet er relevant i dag? Går det an å lære noe av den folkelige demokratiske undergrunnen i norsk historie?

Wonderful World er opptatt av at den beste og viktigste tenkningen og vitenskapen fra de akademiske høyborgene når frem til offentligheten og til politikkutformerne. Men like opptatt er vi på andre siden av at den dype folkemeningen som fins på grasrota i samfunnet kommer til orde, ikke minst på vegne av de kommende generasjoner, som skal leve lengst med de politiske vedtakene som gjøres i dag.

Kanskje er det mye å lære for dagens klimaaktivister av haugianernes aktivisme? Det blir uansett et møte med en prisvinnende forfatter som har brukt mye tid til å tenke på betydningen av at folkemeningen finner form og får ta plass i den politiske offentligheten.

Innledning ved Trygve Riiser Gundersen, forlagsredaktør, kritiker og forfatter nylig gitt ut «Haugianerne. Enevelde og undergrunn»

Deltagere -

- Jonas Kittelsen, klima- og miljøverner i Extinction Rebellion og Nordisk ungdomsrepresentant for Nordisk ministerråd på naturtoppmøtet i Montreal

- Jon Naustdalslid, statsviter og tidligere leder av Norsk institutt for by- og regionforskning som i 2022 ga ut den internasjonalt anerkjente boka «Klimatrusselen - krise for demokratiet»

- Sofie Marhaug, litteraturviter og stortingsrepresentant for Rødt

Programleder: Sven Egil Omdal

Forrige
Forrige
3. juni

Thomas mot Thomas

Neste
Neste
3. juni

Filosofikafe à la Wonderful World