Tilbake til alle arrangementer

Samtale om festivalens Sci-fi-filmprogram

I forkant og under Wonderful World-festivalen har vi vist fire klassiske sci-fi-filmer, for slik å vise frem hvordan filmkunsten over noen generasjoner har forestilt seg fremtiden på toppen av vitenskap og teknologiutvikling.

Filmene har pekt fram mot festivalens avsluttende filmsamtale på TOU: Hva kan 2001, en romodyssé, The Matrix og Interstellar fortelle oss om kunstig intelligens, om forholdet mellom menneske og maskin, og om drømmen om parallelle universer? Ja, og hvor viktig er fiksjoner og film for realistisk undring over tilværelsen og vår opplyste forståelse av fremtidens samfunn? De som er med er:

Guttorm Andreasen, som innleder 11. mai om Stanley Kubricks mesterverk 2001, en romodyssé, sier dette om sjangeren: «Jeg elsker å se - og å lese - science fiction fordi det er en perfekt mulighet til å vise oss hvordan vi egentlig er. Når man slipper å bry seg om hvorvidt ting er «realistiske» (hva nå enn det måtte være) så kan regissører/manusforfatter og forfattere fortelle de gode historiene om hvem vi var, hvem vi er og ikke minst hvor går vi? Og sleng gjerne på et monster, helst av god metaforisk dybde. Kubricks film er et mesterverk i kulturhistorien. Den var langt fra den første SF-filmen, men en av de første som fikk oss til å tenke litt utenfor oss selv.»

- Glem ikke at arrangementet «Menneskets plass i universet» fredag 17:00 refererer til denne filmen

Ingvil Hellstrand er stifter av The Monster Network, opptatt av Sci-Fi som metode, av fremtidens velferdsteknologi og posthuman etikk, og bidrar med forsnakk til visningen av «The Matrix» 18 mai. Hun sier dette om sjangeren science fiction: «Jeg har skrevet et bok-kapittel om science fiction som radikal nåtid og mener at det er mye å lære fra science fiction-sjangerens "hva hvis" tenkning, både som en måte å våge å forestille seg verden annerledes på, og som en kommentar til hva som skjer i vår egen samtid. The Matrix er en slik film som utfordrer oss til å tenke over vår egen virkelighetsoppfatning: Hva står på spill hvis det jeg tror på eller forholder meg til, ikke stemmer?»

- Glem ikke at arrangementet «Vitenskapen og den menneskelige erfaring» søndag 14:30 refererer til denne filmen

Regissør Arild Østin Ommundsen er med på forsnakk og ettersnakk om Interstellar av Christopher Nolan 25. mai. Han sier dette om science fiction-sjangeren: «For meg er science fiction-genren mest interessant når den anvendes til å utforske hva det er å være menneske. Teknologiske spekulasjoner i seg selv er jeg ikke så fascinert av, men science fiction kan sette mennesker i hypotetiske situasjoner som kan kaste lys på vår egen virkelighet her og nå. Interstellar er et godt eksempel på dette. Christopher Nolan har alltid vært over gjennomsnittet  opptatt av tid i filmene sine, og i Interstellar kommer denne besettelsen til uttrykk på (til Nolan å være) sjeldent emosjonelt sterkt vis.»

- Glem ikke at Q&A-arrangementet «Generell relativitet og interstellar vitenskap» torsdag 18:30 refererer til denne filmen

Publikum får god anledning til å delta med spørsmål og kommentarer.

Samtalen ledes av Kristin Aalen, mangeårig filmkritiker i Aftenbladet, Vårt Land og www.kulturkritikk.no.

Forrige
Forrige
4. juni

Terskeltanker - filosofiens nytte for unge