Tilbake til alle arrangementer

Terskeltanker - filosofiens nytte for unge

Filosofi forbindes ofte med eldre (menn), men kan den tilby noe til de som er terskelen til voksenlivet?

Det er en viktig erkjennelse å innse at man ikke er så ulik menneskene før oss som man gjerne skulle trodd. Homer forteller at i antikken bygde barn sandslott, Chaucer forteller oss at i middelalderen kjemmet nervøse og nyforelskede unggutter seg i håret og tok på parfyme før kveldens date, og i Talmud hører vi om en ung student overveldet av all-nighters og lange pensumlister. Likevel står hver generasjon overfor en verden som er annerledes fra gårsdagens, med nye problemer og utfordringer. Og tilsynelatende ingen å spørre om hjelp. Da er det viktig å huske at vi er ikke de første, og vi er ikke de siste. Filosofihistorien tilbyr to tusen år med tanker satt i system, kulminasjonen av tusenvis av menn og kvinners entusiasme og livsprosjekter, og avslører menneskehetens kollektive ambisjon om å forstå virkeligheten og oss selv.

Filosofien får regelmessig kritikk for ikke å tilby noen svar — den er upraktisk og livsfjern. Den kan ikke løse klimakrisen, slik den ikke kunne løse spanskesyken, den kalde krigen eller dommedagsterroren som rådet Europa i år 999 — men den kan hjelpe til med å forstå oss selv og dermed verdenen vi har rundt oss. Filosofihistorien er mettet med svar, løsninger, forklaringer og åpenbaringer, lidenskapelige epifanier om mening, mål og verdier, analytisk fremlagte forklaringer av det man før aksepterte som uforklarlig. Hva denne eldgamle rikdommen av menneskelighet kan gi oss unge i dag er vanskelig å svare på, men vi forsøker likevel.

Sigve Wiedswang holder en introduksjon og samtale med Selma Omdal Ergo, tidligere klassekamerat fra historie- og filosofiklassen på Stavanger katedralskole. Ordstyrer er Mie Hidle.

Sigve Wiedswang studerer litteraturvitenskap ved universitetet i Bergen. Han vant norgesmesterskapet i filosofi og kom på tredjeplass i OL i filosofi i Lisboa i fjor.

Selma Omdal Ergo har vært aktiv i Stavanger Sosialistisk ungdom og studerer for tiden filosofi i Paris.

Programleder er Mie Hidle, lektor ved Stavanger Katedralskole og underviser i filosofi- og historiefaget.

Forrige
Forrige
4. juni

Hva betyr Bibelen i dag?

Neste
Neste
4. juni

Samtale om festivalens Sci-fi-filmprogram